Aandacht voor ‘echt luisteren’

Vrijwilliger Pelle Bast over ‘Leven in de Brouwerij’

Pelle Bast is sinds anderhalf jaar vrijwilliger bij de Brouwerij, met name bij de ledendiners. Hij studeert humanistiek in Utrecht, en ziet daar heel veel raakvlakken met De Brouwerij. Het is een kleinschalige universiteit, met veel filosofie en psychologie, waar breed vragen over de mens aan bod komen: zingeving en hoe je mensen daarmee kunt ondersteunen (bijvoorbeeld praktisch in gevangenissen/ziekenhuizen). En hoe zou je maatschappij zo kunnen inrichten dat het ideaal van humanisering tot zijn recht komt?

Hij heeft na zijn bachelor nu een tussenjaar voordat hij een master humanistiek of medische ethiek gaat doen. Hij heeft deelgenomen aan een ‘Leven in de Brouwerij’ sessieen heeft een positieve indruk. ‘Iedereen is gemotiveerd en heeft hart voor de Brouwerij, maar erkent tegelijkertijd:het is wat stil geworden, er moet wat gebeuren. Op zich is het initiatief van ‘leven in de brouwerij’ zelf al een voorbeeld van dat er iets kan veranderen. Mensen willen iets en er gebeurt iets.’

Er werd gezegd dat het meer zou moeten bruisen bij de Brouwerij. Zoiets zag ik wel bij het afscheid van Pim deze week. Er was een hele goeie sfeer en het was goed georganiseerd. Dat was een mooi voorbeeld van hoe bruisend het kan zijn. In de groep werd aangedragen dat we elk kwartaal een event zouden moeten hebben waar iedereen bij betrokken is. Ik denk dat dat goed zou zijn, want bij mij zijn dat wel de momenten die zijn blijven hangen als ik denk aan de Brouwerij.

Hoe kunnen we mensen meer betrokken doen voelen bij De Brouwerij?

Ik zou het fijn vinden bijvoorbeeld bij de ledendiners, dat er dan naast elke vrijwilliger ook een lid is die voor iets verantwoordelijk is. Dat het ook hun ding is en niet: er komen vrijwilligers voor ons koken. Die verantwoordelijkheid kan moeilijk zijn, dat begrijp ik, mensen kunnen zich onzeker voelen. Dus je moet mensen daarin begeleiden: motiveren, helpen, steunen om zoiets te gaan doen.

Open gesprekken
Bij een volgende sessie gaan we in kleine groepen praktische dingen bedenken. Zelf merkte ik na afloop van de brainstormsessie de vorige keer dat er bij de thema’s ‘ambachtelijkheid’ en ‘echt luisteren’ weinig respons kwam. Dat is iets wat mij juist wel aanspreekt. We hebben nu veel activiteiten die met sport of gezelligheid te maken hebben. Misschien ontbreekt er nog wel iets in het aanbod waar we echt actief ingaan op dingen die met psychose te maken hebben. Kleine groepen. Filosofie. Dat zou wat mij betreft ook aan bod mogen komen. Met Luc heb ik ongeveer een jaar geleden de storytelling workshop gegeven. Daar ontstonden meteen al hele open, gevoelige gesprekken. In die richting zouden we in de toekomst verder kunnen werken wat mij betreft.

Ook Annekoos is lid, eveneens sinds anderhalf jaar en heeft deelgenomen aan ‘leven in de Brouwerij’. Wat is haar eerste indruk?

‘Ik twijfel een beetje of ik ermee door moet gaan. Ik merk dat ik minder inbreng heb dan andere mensen, omdat ik niet zoveel aan activiteiten meedoe. Al is dat natuurlijk tegelijkertijd juist waar het om gaat. Ik heb een paar keer telefoondienst gedaan en yoga en ik lunch regelmatig mee. Ik heb ook een keer een concert bijgewoond en vanaf toen leerde ik meer mensen kennen en dan wordt het ook vanzelf leuker. Dan wordt de drempel lager om te komen. We zijn nog niet echt toegekomen aan het zoeken naar antwoorden hoe we mensen meer kunnen stimuleren. We hebben het er wel over gehad dat het beter werkt om leden persoonlijk aan te spreken, dan alleen maar iets te melden in de nieuwsbrief.’

Annekoos voegt later nog toe dat ook zij denkt dat activiteiten die gericht zijn op informatie omtrent psychosen, kunnen werken de leden dichter bij elkaar te brengen.

( 21 december ’18 door Frank Steverink)

Een gedachte over “Aandacht voor ‘echt luisteren’

Reacties zijn gesloten.