kennismaken metmedewerkers en vrijwilligers

Kennismaken met…Jan Sijbrandij

Foto Jan Sijbrandij

‘Ik ben geboren in Sneek, een Fries, de achternaam verraadt het al een beetje. 51 Jaar. Van jongs af aan voelde ik me aangetrokken tot Amsterdam. Toen ik acht was heb ik een rondvaarttocht gemaakt, herinner ik me. Toen is er wel iets gebeurd geloof ik, ben ik een beetje verliefd geworden op Amsterdam. In Wageningen heb ik aan de Landbouw Universiteit gestudeerd. Op een gegeven moment heb ik met een vriend een woonboot gekocht, in de Houthavens, en dat was een beetje de springplank om hier te komen wonen. Op dit moment doe ik veel vrijwilligerswerk. Vijftien jaar geleden werkte ik als journalist-zzp-er en deed ook kijkersonderzoek voor televisie. Verder heb ik veel geschreven over duurzaamheid. Toen de crisis kwam, is daar de klad in gekomen, ik ben geen zakenman. Nu ben ik wel weer op een punt gekomen om te gaan werken. Ik denk erover om leraar te worden, daar staat men nu om te springen. Exacte vakken, natuurkunde maar misschien ook aardrijkskunde of maatschappijleer.

Voor de Hulplijn Amsterdam werk ik als telefonist. Ik voer daar gesprekken met mensen die daar behoefte aan hebben, om wat voor reden dan ook. Dat varieert van mensen in psychische nood tot mensen die gewoon behoefte hebben aan een gezellig praatje voor het slapen gaan. Als je van communiceren houdt, kan ik het zeker aanraden. Er zijn altijd mensen nodig. Verder ben ik assistent in een sjamanistische training. Ook daar gaat het uiteindelijk over communicatie, overigens. Zo zie ik aikido ook als een vorm van communicatie.

Relatie met De Brouwerij

Bij De Brouwerij geef ik aikido. Op dit moment is het een klein groepje. We hebben geen matten, vallen ook niet. We doen het staand. Het echte gooi en smijtwerk, wat in een dojo wel gebeurd, waar mensen door de lucht vliegen, dat doen we hier niet. Aikido is heel breed, het gaat van heel atletisch tot ‘hoe maak je contact met elkaar?’. Je kunt het ook zien als ‘samen bewegen’. Voor veel mensen is het een vechtsport maar oorspronkelijk is het opgezet als een methode om spiritueel te groeien. Voor mij gaat het over contact maken; er komt iets op je af en wat doe je dan? Je kunt dat doortrekken, er komt een boos iemand op je af, of nog abstracter, er komt een gedachte op je af. Bevries je dan, of ervaar je die gedachte en durf je daar bij stil te staan? Meestal doe je het met zijn tweeën, en je spiegelt elkaar dan, beweegt mee. Je blijft daarbij wel op je eigen benen staan. Je blijft zelf in balans en hebt er vrede mee dat je ‘aangevallen’ wordt. Een mens kent drie primaire reacties, fight, flight, freeze. Voor mij gaat het dan meer om de communicatie en minder om het atletische. Uiteindelijk voelen mensen zich fitter, stabieler, assertiever, lekkerder in hun vel. De aikido is op dinsdagmiddag 14.00 uur in de kelder bij De Brouwerij en staat open voor leden en vrijwilligers.

Inmiddels ben ik hier al een jaar vrijwilliger.

Omschrijf jezelf in drie woorden

Communicatief. Als in hartelijk, een hart-mens. Op dit moment ook wel wat twijfelend, omdat ik weer op het punt sta aan het werk te gaan na een periode van kwakkelen, dat geeft nu eenmaal een gevoel van onzekerheid over welke richting je op wilt gaan en welke stappen je moet zetten.

Wat betekent gezond voor jou?

In contact zijn met de werkelijkheid en daar tevreden mee zijn. Vrede hebben met dingen, leven in harmonie. Ik ken voorbeelden van mensen die ziek zijn maar toch gezond overkomen en omgekeerd ook.

Anekdote?

Ik kan echt gelukkig worden als iets wat ik probeer over te brengen, ook echt goed overkomt en mensen het goed oppakken op hun eigen manier. Als ze het echt gaan doen. Als ik merk: nu sta je er echt. Als ik iemands aanwezigheid echt voel. Dat heeft iets magisch. Dat vind ik leuk en daar heb ik echt plezier aan, dat doet me goed, als mensen vooruit gaan en sterker worden.

Ik zou graag…

Gezond zijn, met name in relatie tot mijn gewrichten waar ik problemen mee heb. Het is mijn grote wens dat ik tot ik oud word kan blijven fietsen, aikido kan blijven doen. Daarnaast droom ik er ook echt van om de Staatsloterijprijs te winnen. Ik zou erg graag, al ben ik helemaal niet materialistisch, een hele mooie auto willen hebben. Echt waar. Ik kan enorm genieten van de esthetiek van het ontwerp van een Mercedes, bijvoorbeeld.

Ik hou niet van:

Onoprechtheid. Politieke spelletjes. Hypocrisie.

Ik vind De Brouwerij belangrijk omdat:

…het een ontmoetingsplek is, waar helpen een wederzijds proces is. Alles loopt lekker door elkaar heen, er heerst een geest van samenwerken. Overigens is iedereen welkom om eens een aikido-les bij te wonen. Je hoeft er niet heel erg atletisch of fit voor te zijn en makkelijke kleding volstaat. Dinsdag om 14.00, check de agenda in de Nieuwsbrief.