kennismaken metmedewerkers en vrijwilligers

Kennismaken met…Jody Kersten

“Ik ben Jody, 30 jaar.  Ik kom uit Zuid-Limburg waar ik tot mijn 17e heb gewoond. Toen ging ik in Utrecht Maatschappelijk Werk en Dienstverlening studeren. Daar heeft altijd mijn hart gelegen. Ik heb bijvoorbeeld als vrijwilliger gewerkt bij Siriz, een organisatie die meisjes/jonge vrouwen helpt die onbedoeld zwanger zijn geraakt. In dat vrijwilligerswerk kon ik echt mijn ei kwijt; dat persoonlijke, goede contact, geeft mij energie. Bij Siriz werkte ik bij de hulplijn; heel dankbaar om te doen en ook ontzettend mooi. Een mooi voorbeeld om aan te geven dat mijn hart ligt bij de hulpverlening en ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze.

Ik voel me van nature heel erg betrokken bij anderen, van kinds af aan. Ik ben zelf jaren ziek geweest en weet hoe belangrijk het is om echt gehoord te worden, zonder dat er meteen allerlei oplossingen aangedragen worden. Die ziekte begon toen ik 25 was. Ik werkte bij een kinderdagverblijf, een functie die ooit was begonnen als een bijbaan. Ik kreeg, vermoedelijk omdat de werkdruk heel erg toenam en ik veel te lang doorgegaan ben, last van een conversiestoornis. Je brein kan dan niet alles meer verwerken en je lichaam geeft dat aan in allerlei uitvalsverschijnselen, spasmes, pijn. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik heel veel rust moest nemen, balans moest zoeken in mijn leven.

Ik heb heel lang op bed gelegen, weer moeten leren lopen; ik liep met een wandelstok. In het begin was het zo dat ik gedurende maanden maar een enkele activiteit kon doen. Nu kan ik meer, maar ik moet nog steeds uitkijken. Vorig jaar september kwam ik via mijn re-integratiecoach bij een werkgroep-cursus ‘werken met eigen ervaring’. Daar kwam toen veel verdriet naar boven. ‘Wat heb ik al die jaren allemaal gemist?’, vroeg ik me af en ik ontmoette daar anderen die met dezelfde vraag worstelden. Uiteindelijk bleek iedereen tegen dezelfde dingen aan te lopen. Hoe gaan vrienden met je om? Hoe moet jij met anderen omgaan? – Zo hebben we van elkaar veel geleerd. Die groep voelde voor mij als een afsluiting van een lang proces en ik zag daar dat ik anderen kon helpen door de positieve kanten van het herstelproces te bespreken. Dat zou ik mensen die midden in hun ziekte-herstelproces zitten graag ook willen geven. Kijken waar je krachten liggen, welke mogelijkheden er wél liggen.

Ik ben als persoon door het ziekteproces heel erg veranderd. Ik durfde vroeger nooit nee te zeggen. Ik heb heel erg moeten leren om tot mezelf te komen,  me niet te laten leiden door wat anderen zeggen, maar door wat ik zelf voel. Toen ik deze vacature zag waarin stond ‘Staat jouw leven in het teken van herstel? Bij jezelf, en voor anderen?’ dacht ik, dit is op mijn lijf geschreven… Ik denk dat mijn kracht zit in het luisteren naar anderen die ook in een herstelproces zitten en hun vertrouwen geven. Dat is ook wat ik graag wil doen. Mensen die ziek worden, maken in dat proces vaak herkenbare dingen mee. Je leven wordt anders. Gewoon het hele verhaal kunnen vertellen, kan als iemand echt luistert, heilzaam zijn.”

Wat is jouw relatie tot De Brouwerij?

“Ik ben onlangs begonnen als peer support medewerker in het team van De Brouwerij. De functie-inhoud is zich nog aan het uitkristalliseren, het zal deels gaan om anderen te ondersteunen in hun herstelproces, met de ervaring die ik daarin zelf heb opgedaan en soms praktische ondersteuning. De Brouwerij is in ieder geval een plek waar ik wil zijn en waar ik me nu al thuis voel.”

Omschrijf jezelf in drie woorden…en leg uit, waarom.

‘Eerlijk, echt en warm.’

“Ik wil graag echt contact met mensen en zelf ben ik ook gewoon zoals ik me voordoe. Ik durf mijn emoties te laten zien. Ik voel me heel betrokken bij anderen, vooral als dat contact puur is. Als kind sprak ik al heel vrijuit en met mijn openheid nodig ik ook anderen uit om vrij te kunnen praten. Ik denk dat anderen die oprechtheid ook voelen in mij.”

Wat betekent (geestelijk) gezond voor je?

“Geestelijke gezondheid raakt alles, helpt je zelfvertrouwen op te bouwen, sociale contacten te onderhouden, het raakt je hele fundament. Gezondheid helpt je om in alle facetten van je leven gelukkig te zijn, te doen wat je wilt. Het zit hem in jezelf goed kunnen verzorgen, zelfacceptatie, je eigen huishouden kunnen runnen, de dingen op een dag kunnen doen die je wilt doen.”

Wat is je eerste indruk van De Brouwerij?

“Wat mij opvalt is dat mensen hier echt op de eerste plaats komen. Dat zie je aan kleine dingen, in hoe er met elkaar omgegaan wordt.”

Ik hou niet van:

“Onoprechtheid.”

‘Ik zou graag…’

“Mensen ondersteunen, op een positieve manier,  bij zaken waar ze bij hun ziekte en herstelproces tegen aan lopen. Ik wil graag delen waar ik in mijn eigen proces mijn kracht gevonden heb.”

‘Ik vind De Brouwerij belangrijk omdat…’

“Het is een plek waar mensen meer van zichzelf kunnen laten zien dan alleen waar ze door hun ziektebeeld mee te maken krijgen.  Ze krijgen de ruimte om zichzelf weer terug te vinden, weer te worden wie ze eigenlijk zijn.”