kennismaken metmedewerkers en vrijwilligers

Kennismaken met…Nicole Bergmans (49)

foto nicole

“ Ik ben in behandeling bij Mentrum, met een diagnose bi-polair, via via hoorde ik over De Brouwerij en Molemann en tegelijkertijd zag ik ook iets op tv, bij Brandpunt. Ik ben hier al wel eerder geweest, via stichting Percival. Met mijn behandeling bij Mentrum ben ik inmiddels al heel ver gekomen. Tijdens de behandeling daar heb ik heel veel gehad aan de lessen tai chi en chi gung die ik kreeg, en dacht ik dat daar misschien bij De Brouwerij ook behoefte aan zou kunnen zijn. Ik ben erachter gekomen dat het grootste deel van mijn problemen ontstaan is, omdat ik heel erg in mijn hoofd leefde. Het is een patroon geworden dat ik overal ontzettend over ben gaan nadenken. Meditatie was niet de manier voor mij om daar uit te komen, juist niet zelfs. Maar tai chi werkt wel. Ik ben dat toen in mijn dagelijks leven gaan toepassen, eigenlijk is het een soort meditatie in beweging. Voor mij is de dag zo beginnen met 15 minuten een goede manier om te voelen hoe ik in mijn lichaam sta. Bij tai chi ben je eigenlijk alleen maar bezig met ontspanning, terwijl je in beweging bent. Je bouwt bijna altijd meer spanning op bij een beweging dan strikt noodzakelijk. Via tai chi heb ik leren ontspannen door inspanning. Terwijl je bezig bent met een bepaalde beweging te maken, leer je zoveel mogelijk los te laten. Je gaat met je aandacht naar plekken in je lichaam en kijkt of je daar spanning kunt loslaten. Door veel te herhalen wordt dat steeds makkelijker en gaat dat ontspannen uiteindelijk ook bijna vanzelf. Ik zeg ook vaak dat het belangrijker is dat je je ontspant, dan dat je alles precies goed doet.”

Omschrijf jezelf in drie woorden…(en leg uit waarom)

(Moet lachen) “Er komen allerlei rare woorden in me op. Eerst dacht ik aan perfectionistisch. Maar ik heb ook wel iets van trots in me, als ik denk wat ik heb uitgevonden over mijn ziekte. Ik heb ontdekt hoeveel invloed gedachten hebben op hoe ik me voel; ik ben heel erg aan de slag gegaan met welke gedachten ik eigenlijk heb en welke overtuigingen daar achter zitten. Het heeft lang geduurd voordat ik dat zelf echt begreep wat voor gevolgen dat had op mijn stemming. Als ik me nu down voel, probeer ik die gedachten erachter wat zachter te formuleren. En nu ben ik zover dat ik kan omgaan met gewone, kleine dingen; als het regent bijvoorbeeld, en je moet naar buiten en je hebt geen zin. Tegenwoordig kan ik zo’n automatische gedachtegang doorzien en doorbreken. Je kunt altijd je eigen gedachten eerst aanpakken en dan krijg je een ander gevoel erbij. Ik heb geleerd dat je ook gewoon niks kunt denken, je hoeft niet altijd in je hoofd te zitten filosoferen. Je afvragen of je dingen wel goed doet bijvoorbeeld. Maar verder ben ik ook wel een doorzetter! Overigens geloof ik dat iedereen zo zijn eigen werkelijkheid beleeft, het is pas als dat in problemen brengt, en als je teveel afgezonderd raakt, dat dat een stempel krijgt, bijvoorbeeld psychose. Samenwerken met mensen helpt om daar uit te komen.”

Wat betekent ‘gezond’ voor jou?

“Ik denk dan aan vrij. Vrijheid in mezelf. Je niet negatief laten beïnvloeden door oordelen van anderen, maar ook van mijn eigen oordelen. Waarom zou je alles in hokjes van goed of fout en mooi of lelijk moeten willen stoppen? Als ik mezelf daarin vrij laat, voel ik me fit en energiek. Met die gedachte ben ik begonnen aan tai chi en dat hielp enorm.”

Ik zou graag…

“In een workshop met veel humor overbrengen wat ik allemaal heb geleerd.”

Anekdote:

“Ik was hier bij De Brouwerij voor een activiteit van Stichting Percival. Een vriendin van me stopte toen een briefje in mijn agenda. Daar stond op dat het leuk zou zijn als ik in De Brouwerij ook iets zou gaan doen, met tai chi bijvoorbeeld. Dat gaf me misschien wel de motivatie om het hier aan te gaan bieden.”

Ik hou niet van:

“Als mensen zich te bescheiden opstellen, zich heel erg indekken. Mensen die teveel willen ‘pleasen’.”

Ik vind De Brouwerij belangrijk omdat:

“Het is een mooie manier om anderen te ontmoeten. Ik vind dat er leuke dingen geboden worden. Iedereen is er gelijk, wordt als mens gezien, in plaats van meteen in hokjes gestopt.”

Meedoen met tai chi/chi gung:

“Mensen hebben geen speciale voorkennis nodig. De lessen zijn vanaf 3 oktober om dinsdagavond van 19.30- 20. 45 uur… Sinds twee jaar geef ik lessen, ik ben zelf sinds vijf jaar intensief bezig met tai chi en chi gung. Chi gung doe je voor je gezondheid, maar tai chi is eigenlijk van oorsprong een vechtkunst. Het is heel bijzonder te zien wat er gebeurt door te ontspannen en zacht te maken.”