brouwerij-recepten

Ratatouille met rijst en komkommersalade

Ingrediënten

Aubergine, 1
Courgette, 1
Paprika, 1 à 2, verschillende kleuren
Ui, 2
Knoflook, 1 teentje of naar smaak, fijngesneden of geperst
Tomaten, 1 blik
Kaas, 200 g, geraspt of 1 zakje
Zilvervliesrijst, 250-300 g
Komkommer, 1
Appelazijn of witte wijnazijn, 4 el
Zout en peper, naar smaak
Tijm, 1 el
Eventueel cayennepeper, laurierblad en oregano


Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Zet water voor de rijst op.
3. Was de aubergine, courgette en paprika en snijd deze evenals de uien in grove stukken. Leg de groente op een bakplaat, sprenkel er een paar el olijfolie en wat tijm, zout en peper over en bak in een oven voor 30 tot 45 minuten (je kan de groenten ook in koekenpan met een paar el olijfolie bakken tot ze lichtbruin zijn).
4. Kook de rijst volgens de instructies op het pak.
5. Haal de groenten uit de oven en doe ze in een ruime koekenpan of wok, en voeg het blik tomaten en de knoflook toe. Maak eventueel af door een tl cayennepeper en een el oregano en een laurierblad toe te voegen. Breng de inhoud aan de kook en laat nog 10 minuten pruttelen.
6. Was de komkommer en snijd (of schaaf met een kaasschaaf) deze in kleine plakjes. Voeg de azijn, en zout en peper naar smaak toe.
Deze salade wordt oorspronkelijk opgediend met een gekookt ei en vis (bijvoorbeeld een blikje tonijn).