blogtrainingcursussen en workshopsnieuwsworkshops

Blogworkshop 2: ‘Show, don’t tell!’

Woensdag 3 mei was de tweede blogworkshopbijeenkomst bij De Brouwerij. De deelnemers werden uitgenodigd hun ‘huiswerk’ voor te lezen, te weten een eerste alinea van een te schrijven blog. En daarmee kwamen we al meteen bij een aantal thema’s die ter sprake kwamen. Writer’s block, bijvoorbeeld, de verlammende onzekerheid die je kan belemmeren om een eerste regel op het scherm of papier te schrijven. Of verlegenheid om die teksten te delen met anderen. “Ik weet het niet, hoor. Ik zal het voorlezen, maar ik weet niet of het iets is.”, zei een van de deelnemers en las vervolgens een prachtig stuk proza voor. Evelyne Hermans, de bevlogen tekstschrijver/blogger die de workshop geeft, zegt daar later over:

‘…zelfs de beste schrijvers vinden het eng om hun verhaal te delen. Het is normaal. En nergens voor nodig ;-)’. Want zelfs de wereldberoemde schrijver Stephen King kampte ermee.

Uitstelgedrag en weten wat je wil

Er passeerden verrassende vondsten en onderwerpen. Wat dacht u van ‘de strategie rondom uitstelgedrag’ of ‘weten wat je wil, anders ben je niet interessant!’. En passant kwamen er ook bruikbare tips voorbij. Om beeldend te schrijven bijvoorbeeld, waarbij je niet uitlegt, maar laat zien. ‘De meest persoonlijke verhalen zijn vaak het mooist om te lezen’, aldus Evelyne, en: ‘van je af schrijven, is naar je toe schrijven’. Er was ook een schrijfoefening waarbij ieder een andere eerste zin kreeg op een wit vel . Vervolgens was de opdracht om daar een tekst aan vast te schrijven. En jawel, er verschenen prachtige pareltjes op papier.

Voor de derde bijeenkomst gaan de cursisten verder met hun teksten mede met hulp van praktische schrijftips van Evelyne.

foto blogworkshop

foto blogworkshop

Foto’s: Wendy Wijnen


 

De blogworkshop bij De Brouwerij is mogelijk dankzij een bijdrage van Kansfonds, een organisatie die initiatieven mogelijk maakt, zodat kwetsbare mensen niet buitengesloten raken.

Kansfonds-Logo-verkleind