activiteitennieuws

‘Dans jezelf de zomer in’

Dansen hoef je niet te leren, maar we zijn meestal vergeten dat  we het kunnen. De 5  ritmes biedt een veilige structuur en tegelijkertijd de ruimte om jouw dans te ontdekken. Het gaat niet over hoe het er uitziet, maar of je dicht bij jezelf kan komen. Het helpt om in je lichaam en uit je hoofd te gaan. Het maakt je wakker en levend!

Het enige wat je mee hoeft te brengen naar deze les is jezelf. En misschien nieuwsgierigheid naar hoe jij beweegt.

We dansen op blote voeten. Trek makkelijke kleding aan, en neem eventueel een flesje water mee.

Op woensdag 23 mei start om 11.00 uur de eerste les in de Brouwerij. Overige data: 30 mei, 6, 13, 20, 27 juni.

Wees welkom zoals je bent!

 

Mijn naam is Beer. Ik ben zelf ooit zo begonnen en nu geef ik les. Mijn nieuwsgierigheid is altijd gebleven. En de dans blijft me altijd weer verrassen.

If you have a body you are a dancer

 

5Ritmes wordt gegeven door Beer Deurvorst, Wie is ze eigenlijk en wat betekent dans voor haar?

‘Dans is waarschijnlijk al zo oud als de mens. En toch zijn we vergeten dat  het  bij ons hoort. We hebben er zelfs vrij veel schaamte over. Ik kan me herinneren dat ik als kind veel liedjes zong in een fantasie taal en eindeloos dansjes deed. Tijdens het tandenpoetsen, in de gang, springend op mijn bed. Later in mijn leven zong of danste ik alleen nog met drank op. En pas veel later in mijn leven, toen ik  behoorlijk desperaat en ver weg van mijzelf was, belandde ik in een 5ritmes-klas. Ik werd er ongelooflijk blij en levend van. Daarna ben ik nooit meer gestopt met dansen. En nu mag ik er les in geven.

Dat betekent voor mij: de omstandigheden creëren dat mensen hun eigen dans kunnen ontdekken.’

 

Hoe kwam je ertoe de 5 Ritmes dansworkshop aan te bieden voor mensen bij De Brouwerij?

‘ Allereerst weet ik dat dans een fijne manier is om de spanningen in je lichaam in beweging te zetten. Door dit te doen komt er vanzelf al een helingsproces op gang. Emoties zijn energie in beweging. Elke vastgezette emotie blijft ergens hangen in je lijf.

Zoals Gabrielle Roth ,de grondlegster van de 5 ritmes zegt: ”Put your body in motion and your psyche will heal itself.Inmiddels weten we ook dat lichaam en “mind“ direct met elkaar verbonden zijn. Door te dansen, en ook nieuwsgierig te zijn naar jouw dans en jouw lichaam worden er nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen. De 5 ritmes zijn 5 verschillende ritmes, die aan een stuk gedanst worden, op muziek die heel gevarieerd is. Van hip hop tot klassiek tot hardrock. Ik leid jullie daar doorheen. Het gaat nooit over hoe het eruitziet. Het enige wat telt is hoe jij dichterbij je authentieke zelf kan komen.’

 

Hoelang duurt een cursussessie, moeten mensen zich opgeven (waar) en zijn er verder nog dingen die ze moeten weten?

Een les duurt in principe twee uur, maar dat hangt ook erg af van  de groep..

Het eerste half uur gebruiken we om ‘aan te komen’, te ‘landen’. Dat doet iedereen weer anders. Het kan op de grond, of in beweging.. Er staat muziek op. We dansen op blote voeten. Een flesje water meenemen is slim. Ik raad makkelijk zittende kleding aan, het liefst in laagjes, aangezien er soms behoorlijk gezweet wordt!

Ik bied vijf lessen aan. Je kan ze allemaal volgen, maar dat hoeft niet. Wel is het fijn als je je van tevoren aanmeldt. Dit heeft ook met het groepsgebeuren te maken. 5ritmes gaat ook over hoe jij je verhoudt tot de buitenwereld en andere mensen.

Het leukste is als we met meer zijn. Geloof me: elkaar zien dansen werkt aanstekelijk!

Verder is mijn principe de zachte kracht. Ik ben maar de ‘juf’. De opdrachten die ik geef hoef je niet altijd te volgen. Je bent eigen baas.. Ik ben er om jullie te ondersteunen.

Ik hoop jullie te zien op de dansvloer! Groeten, Beer.’

 

Opgeven via info@stichtingdebrouwerij.nl

 

 

Een gedachte over “‘Dans jezelf de zomer in’

Reacties zijn gesloten.