evenementennieuws

Het ritme van de stad 2019

Een dosis muzikale medicatie, te gekke sfeer, en lekker eten

Onder dat motto ging donderdag 13 juni jongstleden Het Ritme van de Stad van start: een gezamenlijk muziekfestival van bands en artiesten voortgekomen uit het pilotproject van Eiwerk en De Brouwerij, afgelopen jaar.

Initiatiefnemers Muziekcentrum Eiwerk en (onze eigen Jacco van) De Brouwerij organiseerden het festival samen met HVO-Querido, het Leger des Heils en Cordaan. Rode draad vormde muziek, want muziek maken verbindt mensen. Plus zoals de festivalposter ronkte: ‘Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek maken en muziek luisteren het brein stimuleert tot vrolijkheid en energie.’

En dat bleek ook zo. Het weer stuiterde letterlijk alle kanten op, felle zomerse regenbuien werden afgewisseld met blauwe lucht en een stralende, warme zon, zodat het publiek gelukkig ook weer snel opgedroogd raakte. Vanuit De Brouwerij gaven onder meer Ajay, acte de presence, met zijn band ‘The Pedal Aliens’ – Music from outer space, maar dan lekker down to earth. Teun speelde met overtuiging en nonchalante zijn eigen blues repertoire. Pelle was er met Astronaut – Nederlandstalige liedjes over seks, roze olifanten en Spaceraketten. Je moet er maar van houden! En er was de speciaal voor deze gelegenheid geformeerde Brouwerij huisband – Muzikanten uit alle bands aangevoerd door de huisband van De Brouwerij. Hier gaan we in de toekomst hopelijk nog veel meer van horen.

Het geheel werd omlijst met een rijk aanbod aan eten en drinken, waaronder speciaal namens De Brouwerij Ghanese pindasoep van Donald.

Julie Vegter is programmeur van het Vondelparktheater en presenteerde het geheel. Op vrijdagavond programmeert en presenteert zij het dansprogramma ‘van ballet met tutuutjes tot hip hop en alles wat daar tusssen in zit’.

‘Jacco vroeg me of ik wilde presenteren en dat vond ik een heel goed idee, fijn om te doen vandaag. Wat ik er zo bijzonder aan vind is dat de muziek al deze mensen verbindt, in het maken, bedenken, de creativiteit, samen zijn. Muziek helpt daarbij als focus en zorgt voor blije mensen, dat zie ik hier heel erg. Je merkt het aan de sfeer, die is supergoed.’

Vraag aan Jacco: wordt dit een nieuwe jaarlijkse zomertraditie?

‘Zonder twijfel!’Foto’s: ‘Ben Bonouvrier’
(20 juni’ 19: Frank Steverink)