kennismaken metmedewerkers en vrijwilligers

Kennismaken met…Floor

foto floor geurts

‘Ik ben Floor Geurts, 30 jaren jong. Ik kom uit Tilburg en ben in 2006 hiernaartoe verhuisd toen ik geneeskunde ging studeren. De keuze voor Amsterdam was best spannend, ik kende niemand die er ook naartoe ging. Mijn doctoraal heb ik in 2010 gehaald. In die jaren heb ik ook veel gereisd en ben ook een studie bouwkunde begonnen omdat ik twijfelde over mijn keuze. Tijdens mijn reizen in de zomers ben ik documentairefotografie gaan doen en heb ook geëxposeerd in het AMC. Ik zat in West-Afrika voor een wetenschappelijke stage en heb daar een documentaire gemaakt.

Toen ben ik andere dingen gaan doen. Ik wilde uitzoeken of ik wel echt dokter wilde worden. Ik heb een jaar als leraar gewerkt op een middelbare (vrije) school, maar dat was het uiteindelijk ook niet voor mij. Een poging om toen coschappen te doen zonder motivatie mislukte totaal, ik sliep maar vier uur per nacht en vroeg me af wat ik eigenlijk aan het doen was. Toen ben ik gestopt en heb een jaar lang een eigen huis, een yurt gebouwd, om te gaan wonen bij een boer nabij Abcoude. Het was een jongensdroom en ik ben er blanco ingedoken. Dan is het ongelofelijk als hij na 9 maanden fulltime werk af is en je er in kunt gaan wonen. Vervolgens ben ik een tuin begonnen, permacultuur (ecologisch duurzaam en economisch stabiel, red.), als autodidact. Ik ben daar nog steeds heel enthousiast over. Inmiddels waren we met zijn vijven, ieder wonend in yurts, op het erf van de boer. Ik probeerde de tuin als gemeenschapsvormingsactiviteit te gebruiken, maar in werkelijkheid was ik de enige die met die tuin bezig was. Ik leefde daar redelijk zelfvoorzienend, heel idealistisch. Daar ben ik langzaam ziek geworden, eigenlijk omdat ik niet door had dat ik vereenzaamde daar en ik vervreemde uiteindelijk van mensen en kwam in een negatieve spiraal terecht. Ik werd koning in mijn eigen wereld, maar de terugkeer naar mijn studie mislukte faliekant, omdat alles op mijn manier moest in het ziekenhuis. Uiteindelijk heb ik toen een tijd door Nederland gezworven, heb me ‘als probeersel’ vier dagen laten opnemen, wat dus al na 4 dagen teveel werd. Ik was ondertussen verzwakt en ben eigenlijk pas begin 2015 weer in balans gekomen. Door mijn adequate jeugdhuisarts ben ik uiteindelijk een anti-psychoticum gaan slikken, ik was er aanvankelijke doodsbang voor. Na een paar dagen begon ik steeds helderder te denken en wist ik dat ik het nodig had. Met goed eten en een heel programma kwam ik er weer bovenop, bij mijn familie, in mijn eigen omgeving.’

Relatie met De Brouwerij

‘Toen ben ik weer naar Amsterdam verhuisd en kwam in contact met Jules Tielens en De Brouwerij. Ik ben voor de ledendiners gaan koken en met Pim de lunch gaan hervormen. Toen heb ik ontdekt dat ik een talent heb om samen met anderen te koken, ik overzie wie wat kan doen en durf dingen uit handen te geven. Inmiddels ben ik weer gaan studeren, maar er is altijd het idee gebleven om iets meer met het koken te gaan doen. Zo kwamen we op het idee om een restaurant, als een opleidingsplek, te beginnen. We willen één keer in de maand met een team van leden een uitgebreid driegangenmenu gaan koken voor wie wil, binnenkort zal de eerste eetavond plaats hebben. De bedoeling is hoogstaand eten in een mooie ambiance; de brouwerij. Inmiddels heb ik mijn studie weer opgepakt en ik hoop psychiater te worden.’

Omschrijf jezelf in drie woorden

‘Enthousiast. Rustig, als dat niet in tegenspraak is met het vorige. Warm.’

Wat betekent gezond voor jou?

‘Voor mij betekent het in balans zijn op alle vlakken van het leven; fysiek, mentaal. Dat uit zich in energie hebben, of juist niet. Voor mij houdt dat in een bijdrage te kunnen leveren in het mooier maken van de samenleving, ervaringen delen. Voor mij is dat een voorwaarde om gezond te zijn. En verder goed eten, goed slapen, goede beweging.’

Anekdote?

‘We kookten laatst hier bij De Brouwerij met een aantal mensen voor een afscheidsdiner. Een half uur voor het begon kwamen er al leden binnen. Meteen werd er gevraagd kan ik helpen? en voor we het wisten zaten we met 20 mensen te koken. Ik hoefde alleen nog maar te coördineren en binnen een half uur was alles gedaan, in een hele open en prettige sfeer. Dat vind ik wel kenmerkend voor hier.’

Ik zou graag…

‘Psychiater worden en mijn kijk op gezondheid uitdragen in de wereld. Het liefst in combinatie met mijn kijk op permacultuur. ‘

Ik hou niet van:

‘Autorijden.’

Ik vind De Brouwerij belangrijk omdat:

‘…het een podium creëert voor mensen om niet alleen hulp te vragen, maar ook te geven. Dat is essentieel voor het terugwinnen van zelfvertrouwen.’