kennismaken metnieuws

kennismaken met Lisa Tervoort

Lisa Tervoort

Lisa Tervoort (26) – loopt voor acht maanden stage bij De Brouwerij.
(geïnterviewd op 25 februari ’19)

Geboren in Beverwijk, komt uit een klein gezin met één oudere zus. Lisa heeft na de middelbare school de opleiding gastvrouw gedaan en wilde doorstuderen richting bar-management om zo uiteindelijk iets voor zichzelf te kunnen beginnen. Na haar mbo-2 diploma te hebben behaald, is ze er een tijdje tussenuit geweest. Er is het één en ander gebeurd, dit zorgde ervoor dat verder studeren er niet in zat. Een aantal jaar later probeerde ze de draad weer op te pakken en had besloten een andere studierichting te kiezen, zorg en welzijn, omdat ze graag de huidige zorg wilde verbeteren. Neurobiologie leek haar erg interessant maar ze is hier alleen nooit mee verder gegaan. Na enige tijd geen specifiek doel te hebben gehad, met periodes van vallen en opstaan, heeft Lisa nu besloten om zich in te willen zetten als ervaringsdeskundige. Na een aantal cursussen te hebben gevolgd, volgt ze nu de opleiding met de intrigerende naam Howie the Harp.

‘Mijn ervaringen met de GGZ zijn niet erg positief. Omdat ik een rustig persoon ben en uit mezelf toen in die tijd niet zoveel zei, werd er al gauw gedacht dat het wel goed ging, men liet het daarbij. Eigenlijk ging het dus helemaal niet goed, ik praatte er alleen niet zoveel over.
Mijn ervaring is dat als ik vertelde wat er allemaal aan de hand was, dit tegen mij werd gebruikt; echt goed luisteren, zonder daarbij te oordelen, zat er niet in. Naast mijn psychische kwetsbaarheid was ik ook afhankelijk van bepaalde middelen. Wanneer ik hierover in de psychiatrie eerlijk was, werd er al gauw alleen hiernaar gewezen, zodoende ben ik veel van het kastje naar de muur gestuurd. Telkens als ik stopte met mijn gebruik ging het psychisch slechter met me, ik hefte het ene met het andere op, dit heb ik zo best lang volgehouden. Ik ben er trots op dat ik deze vicieuze cirkel uiteindelijk heb kunnen doorbreken.’

Ze heeft het nodige meegemaakt en besloot op vrij jonge leeftijd het huis uit te gaan. Dit heeft tot allerlei situaties geleid met als resultaat een apart maar toch ook wel een best bijzonder leven, waar ze ook hele fijne en leuke momenten heeft gekend. ‘Alles heeft twee kanten, hier heb ik erg veel van kunnen leren.’ Alle ervaringen bij elkaar maken haar bij uitstek geschikt om als ervaringsdeskundige anderen te gaan ondersteunen in hun herstelproces. ‘Het is belangrijk om iedereen individueel te bekijken en serieus te nemen. Misschien kan ik straks voor iemand spreken die problemen heeft het zelf goed te kunnen verwoorden.’

Bij de Brouwerij…

‘Dat is wel grappig. Voor de opleiding die ik nu doe, tot ervaringsdeskundige, moet je in totaal acht maanden stage lopen. Hier ging een theoriefase van vier maanden aan vooraf. De Brouwerij was een van de stageplekken die vermeld stond op onze digitale leeromgeving. Ik geloof dat het Mark en Martin waren die bij het openingsfeest van Howie the Harp in Amsterdam aanwezig waren, later zocht De Brouwerij een stagiaire.- In de motivatiebrief die ik had geschreven, had ik aangegeven dat ik zo’n plek als de Brouwerij goed had kunnen gebruiken tijdens mijn eigen herstelproces, ik heb dit gemist. Mijn eerste indruk: ‘Warme open plek, met gave muziekruimte.’ In de uitvoerende fase van mijn stage hoop ik wat betreft de activiteiten het één en ander te kunnen organiseren. Wat precies weet ik nog niet, in ieder geval iets waarbij leden over hun eigen ervaringen kunnen vertellen, dat mis ik in de reguliere GGZ. Ooit wil ik gaan werken bij een crisisopvang. Ik denk dat veel mensen daar de behoefte hebben om gehoord te worden, dat ontbreekt vaak, iemand die echt luistert… Ook al ben je misschien erg in de war, dat wil niet zeggen dat er niemand meer naar je mag luisteren.’

Omschrijf jezelf in drie woorden…(en leg uit waarom)

‘Ik ben open, en wil dat ook zijn. Met openheid kun je anderen ook uitnodigen om open te zijn, ik geloof dat je een ander hiermee ook beter kunt helpen. – Doorzettingsvermogen, ik geef niet gauw op. Een goede luisteraar met een groot empathisch vermogen, zonder dit aan mijn eigen verhaal te linken.’

Wat betekent (geestelijk) gezond voor je?

‘Voor mij betekent dat, dat ik niet continu aan het piekeren ben. Dat ik niet blijf hangen in negatieve gedachten en alles zo ga invullen dat ik mezelf omlaag trek. Dat ik een positieve mindset heb en mezelf niet vastklem aan bepaalde overtuigingen.’

Anekdote?

‘Ik vind het bord aan de wand met “zonder wrijving geen glans” heel mooi. Ik denk dat veel mensen hier een behoorlijk verleden met zich meedragen, iedereen hier is een strijder. Voor mij voelt het alsof mensen hier zichzelf echt laten zien en zich ook veilig genoeg voelen om dat te kunnen doen.’

Ik zou graag…

‘Mijn droom is om anderen een betere GGZ te geven dan ik zelf heb gehad.’

Ik hou niet van…

‘(Zelf)stigmatisering en bekrompenheid. Wanneer ik dit merk, probeer ik de ander aan het denken te zetten zonder in de aanval te gaan.’

Ik vind De Brouwerij belangrijk omdat…

‘Mensen hier als mensen worden gezien, naar mijn idee goed ondersteund worden en er meegekeken word om weer een doel voor zichzelf te gaan vinden waar naartoe gewerkt kan worden.’