nieuws

Open Les Aikido in de Brouwerij

Dinsdagmiddag 2 oktober is er een open les Aikido in de Brouwerij. Hiermee start er weer een nieuw blok van 8 Aikidolessen in de kelderruimte. De lessen worden zoals de afgelopen twee jaar weer verzorgd door Jan Sijbrandij. We vroegen hem iets meer te vertellen over Aikido.

Wat betekent Aikido voor jou?

‘Poeh, grote vraag! Het eerste waar ik aan denk is een gevoel van dankbaarheid; Ik heb veel aan Aikido te danken. Omgaan met je omgeving- omgaan met jezelf ook, dat zijn dingen die voor mij niet altijd vanzelfsprekend waren. De Aikido training en filosofie hebben me daarbij echt geholpen en geïnspireerd. En door de fysieke training voel ik me ook gewoon fitter en energieker.’

Serieuze zaak dus voor jou…

‘Haha, dat is zo en tegelijkertijd ook weer niet. Want ik denk bij Aikido ook meteen aan plezier. Ik train nu zo ongeveer drie keer per week en heb er eigenlijk bijna altijd zin. En het lijkt wel dat hoe ouder ik word – ik ben nu 52 jaar – hoe meer lol ik er in krijg.’

Wat vindt je leuk aan lesgeven in de Brouwerij?

‘We trainen met een relatief klein groepje en dat betekent dat ik heel direct betrokken ben met wat er in de les gebeurt. Ik doe zelf ook echt mee in plaats van zo’n beetje voor de klas staan en te vertellen wat iedereen moet doen. En er gebeurt best veel. Ga maar na; in de training oefenen we situaties waar je wordt aangevallen. Dan doen we met de nodige voorzichtigheid en respect, maar toch: je wordt aangevallen en dat is best een beetje intens. Ik hou van die intensiteit en die energie die er dan ontstaat; lekker samen trainen, lekker samen uitzoeken en voelen wat Aikido is en hoe het werkt.’

Tot slot, als je mee wilt doen moet je dan heel fit en atletisch zijn?

‘Bij mijn lessen in de Brouwerij staan de Aikido-principes voorop: stem je je af op je opponent of ben je vooral met jezelf bezig? Zijn je spieren en gewrichten ontspannen of ben je krampachtig? Werk je vooral met de kracht van je armen en je schouders of gebruik je ook je onderlichaam, je benen en je heupen?Dat zijn allemaal zaken waar iedereen iets in kan leren en waar je niet per se een groot atletisch vermogen voor hoeft te hebben. Iedereen die het op een of andere manier interessant lijkt, nodig ik dan ook van harte uit om te komen kijken en proeven bij de open les op 2 oktober aanstaande!”

Dinsdagmiddag 2 oktober open les Aikido
14.00 uur – 15.00 uur in de kelderruimte van de Brouwerij